2011.05.21.
21:45

Írta: Kitzinger

Open Government Data Hungary 2011 megnyitó

2011. május 19-én az Open Knowledge Foundation kormányzati adatokról tartott workshopot Budapesten. A Szabad Adat Alapítvány hazai partnerként segített a rendezvény megszervezésében. A következő üdvözlő szöveg az esemény megnyitásaként hangzott el.

 

Kedves Vendégeink!

 

Nagy örömömre szolgál, hogy itt üdvözölhetem Önöket. 

 

Magyarország a közszféra adatvagyonának újrahasznosítása terén a későn fejlődők előnyeit élvezi: tanulunk az előttünk járók hibáiból, és nem kötnek a korábbi technológiai választások sem. Akár szerencsésnek is érezhetnénk magunkat emiatt, de nem egészen ez a helyzet. 

 

Magyarország rendszerint nagyon intenzív, rövid periódusokban fejlődik, amit általában a tétlenség hosszabb időszaka követ. Történetünk a 19. századtól ilyen ciklusok története. Nehéz lenne megmondani, hogy a közszolgálati adatok hozzáférése tekintetében éppen melyik szakaszban tartunk. Sok tekintetben nagy a lemaradásunk, de kihasználatlan erőforrások is akadnak jócskán. Az Elektronikus Információszabadság törvény ugyan nem valósítja meg maradéktalanul a PSI dierkíva átültetését, jó irányba indult el. A személyes adatok védelme erős jogszabályi háttérrel és kiváló civil támogatással működik. Ugyan ez lenne a cél a közszféra adatvagyonának hozzáférése területén is. 

 

A mai workshop szervezője, az Open Knowledge Foundation (OKFN), éppen ezen a téren ért el komoly eredményeket Nagy Britanniában és Európában. Munkájuk fókuszában a tömeges adatok megismerhetősége, és összekapcsolása áll. Igyekeznek együttműködést kialakítani kormányzati szereplők, hackerek és civil szervezetek között. Úgy gondolom, hogy nem alakíthatunk ki sikeres szabályozást, sem jó gyakorlatokat a szektorok közötti együttműködés nélkül. Ezért fontos számunkra az OKFN megközelítése és tapasztalata.

 

Amire Magyarországnak igazán szüksége van az a bizalom. Bizalom egymásban, az intézményekben, a jogrendszerben, a társadalmi normák erejében és végül önmagunkban. Köztisztviselőként a legnagyobb nehézséget a bizalom hiánya okozta számomra. Végtelenül nehéz volt elhitetni partnereinkkel, hogy meg tudjuk és meg is akarjuk érteni álláspontjukat. Manapság, mióta nem dolgozom a közszférában, már a köztisztviselőket kell meggyőznöm arról, hogy értem feladataikat, szerepüket és megközelítésüket.

 

A bizalmatlanság és a konstruktív párbeszéd hiánya néhányunkat arra vezetett, hogy az OKFN nyomdokain létrehozzunk egy hazai civil szervezetet. A Szabad Adat alapítvány a közadatokról szóló társadalmi párbeszéd kiszélesítését tűzte ki célul. Hiszünk abban, hogy a kormányzat, a civilek és az üzleti szektor folyamatos párbeszéde során felismerhetők a közös érdekek. A jó szabályozás pedig nemzetgazdasági haszonnal és a társadalmi jólét növekedésével egyaránt jár majd. Az OKFN mai workshopja fontos kezdőlépés. A jövőben egy PSI Meetup című sorozattal szeretnénk  folytatni a ma kezdődő munkát.

 

Kedves Vendégeink!

Köszönöm az OKFN munkatársainak, hogy összehozták ezt a mai kormányzati workshopot. Eremdényes munkát és jó élményeket kívánok mára mindenkinek. Ne feledjék, a kávészünet legalább annyira fontos, mint az előadások!

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: esemény okfn szabadadat ogdh2011

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadadat.blog.hu/api/trackback/id/tr272944892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása