2011.06.01.
10:27

Írta: Kitzinger

Szabad adatok a könyvtárakban

Június 2-án és 3-án rendezik meg San Franciscoban a LOD-LAM Summitot, a nyitott adatbázisok közgyűjteményi használatáról.

LOD-LAM = Linked Open Data in Libraries, Archives and Museums. 

A rendezvényen olyan könyvtári, levéltári és múzeumi szakembereknek szól, akik a gyűjteményi adatbázisok összekapcsolásával, átjárhatóságának biztosításával foglalkoznak, vagy szeretnének foglalkozni. Az esemény szervezői között vannak az Internet Archive, a Yale könyvárának, a londoni Science Museum, az Ausztrál Nemzeti Könyvtár és a Science Commons munkatársai.

Gyakorlatilag mind a Nemzeti Digitális Adattár, mind az Europeana az adatbázisok átjárthatóságára épít. Az Open Archive Initiative elve a metaadatok ingyenességén, a szabad, igénylés nélküli automatikus begyűjthetőségén nyugszik. Az új Magyar Nemzeti Digitális Archívum szintén az adatbázisok átjárhatóságát tűzte ki. Architektúrájának kialakításánál fontos lenne a nemzetközi fejlemények követése.

A LOD-LAM eseményei élőben követhetők weboldalukon és twitter csatornájukon (#LODLAM).  

Szólj hozzá!

Címkék: esemény archívum múzeum könyvtár levéltár oai opendata szabadadat

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadadat.blog.hu/api/trackback/id/tr432948079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása