2011.11.24.
11:44

Írta: ivacsg

A digitális archívumok hozzáférhetőségének politikai és gyakorlati kérdései

Az Open Society Foundations Információs Programja az OSA Archívummal és a Közép-európai Egyetemmel együttműködésben felvételt hirdet a Budapesten, 2012. július 2-tól 6-ig tartandó egyhetes intenzív nyári kurzusára.

A kurzus kidolgozásának vezérelve az volt, hogy a téma azon szakértőinek nyújtsunk segítséget, akik szeretnének erőteljesebb szerepet játszani a digitális archívumokkal kapcsolatos szakpolitikai kérdések kidolgozásában. A kurzus egyik célja, hogy létrejöjjön egy szakmabeliekből álló, szerteágazó koalíció. Ezért elsősorban levéltárosok, kutatók, jogi és szakpolitikai területeken dolgozók jelentkezését várjuk. A kurzus az intézményekben őrzött archívumi anyagokhoz való hozzáférés, illetve ezek hosszú távú megőrzésének mára összetetté vált kérdéseivel foglalkozik. Megvizsgáljuk az IPR előmozdító/hátráltató szerepét, illetve a digitális anyagok szabályozásának különféle vetületeit: az elsődleges forrásokhoz való hozzáférés az újfajta digitális megosztottság kevés nyertesének a luxusa lesz? Van arra tényszerű bizonyíték, hogy mi egy digitalizált archívumi gyűjtemény piaci értéke? Milyen politikai szándék tudja biztosítani, hogy a kulturális örökség elemei a jövőben hozzáférhetőek legyenek? Milyen stratégia garantálja az archívumok fenntarthatóságát az egységes digitális európai piacon?

A kurzus intenzív oktatási órákból fog állni, és a résztvevőknek előzetesen dolgozatot kell beadniuk, amelyet később prezentálniuk is kell.  

 A kurzuson összesen harminc hely van, amelyeket  pályázás útján lehet elnyerni. A nyári kurzus korlátozott összegű ösztöndíjat is kínál a lakhatás és a tandíj támogatására. A személyes beszélgetés során a jelentkezőknek el kell mondaniuk, munkájuk hogyan kapcsolódik archívumi anyagokhoz, és hogy mely szakpolitikai kérdéseket tartanak a legproblematikusabbnak.

 Jelentkezési határidő: 2012. február 15.

További információért és jelentkezéshez kérjük látogassa meg a CEU Nyári Egyetem honlapját: http://www.summer.ceu.hu/node/350

1 komment

2011.10.23.
19:44

Írta: Kitzinger

Szabadlovaglás

Reszkető Petra alapítványunk kurátora, és a Budapest Intézet munkatársa a Szabadlovas Közgazdászegylet műsorának vendége volt a Tilos Rádióban. A közszféra adatvagyonának újrahasznosításáról, az átlátható kormányzat költségeiről beszélgetett. A műsor itt meghallgatható még egy darabig.

Szólj hozzá!

Címkék: média open government

2011.10.19.
16:44

Írta: Kitzinger

Lassan felpörög

Október 20-án, csütörtökön este 18 órától formálódó alapítványunk kurátora Reszkető Petra beszélget a Tilos Rádióban a Kovács Ádám hangpostája című műsorban a közérdekű adatok nyilvánosságáról, a lappangó adatpiacról, a magyar költségvetés vizualizációjáról. Hallgassátok meg ha tudjátok.

Október 20-21-én kerül megrendezésre Varsóban az Open Knowledge Foundation éves konferenciája, az Open Government Data Camp. A programban a Szabad Adat Alapítvány is szerepel. Kitzinger Dávid vezet egy szekciót a közszolgálati média, a kulturális örökség és a közérdekű adatvagyon szabályozási kereteinek lehetséges konvergenciájáról. 

Mindkettő remek móka lesz. Hamarosan jelentkezünk az eredményekkel és hírekkel. Addig talán el is készül a bejegyzésünk.

Szólj hozzá!

Címkék: média esemény opendata

2011.10.18.
00:02

Írta: Kitzinger

Magyarországi államigazgatási adatkataszter

A Szabad Adat Alapítvány fontos célkitűzése a hazai államigazgatási adatvagyon  feltérképezése, lelőhelyeinek publikálása. Minden összekapcsolási és újrahasznosítási projekt előfeltétele egy lelőhely adatbázis összeállítása. A közelmúltban több kísérlet is született arra, hogy a hatályos jogszabályok alapján felállítsunk egy listát azokról az adatgyűjtésekről, amiket jogszabály rendel el. A korábbi kezdeményezésekből kiindulva táblázatba rendeztük az adatforrásokat típus, adatbázis jellege, adatgazda, jogszabályi hivatkozás, adatigénylői kör, adatigénylési jogcím, és díjfizetési jellemzők alapján. 

A most publikálásra kerülő adatbázis az államigazgatás és a hatályos jogszabályok 2010 márciusi állapotát tükrözi. Azóta sok dolog változott. Célunk, hogy ezt az adattérképet frissen tartsuk. Aki tájékoztatást küldene valamilyen változásról, az az info@szabadadat.hu címre írhat nekünk! Nevét arany betűkkel jegyezzük fel a dicsőségfalunkra.

Az adatkataszter táblázata itt megtalálható

Szólj hozzá!

Címkék: projekt szabadadat adatkataszter

2011.06.29.
23:58

Írta: Kitzinger

Introduction Of The Foundation

Szólj hozzá!

Címkék: english introduction

2011.06.02.
09:46

Írta: Kitzinger

A nyitott tudás definíciója

Egy jó definíció ugyanannyira fontos munkaeszköz, mint a kovácsnak az üllő. A nyitott tudás definíciója (OKD) utólagosan készített zsinórmérték 

minden adathozzáférési, digitalizálási vagy bármilyen nyílt szabványt alkalmazó projekt számára. A definíciót az Open Knowledge Foundation felkérésére egy tanácsadó testület tartja karban. A testület munkájában részt vesz többek között Mike Linksvayer a Creative Commons alelnöke vagy Tom Lee a Sunlight Labs vezetője. Az OKD-ről a projekt honlapján olvashatnak többet 

 

A nyitott tudás meghatározásának magyar változatát még télen készítettük el a projekt honlapjára. Használják egészséggel, szóljanak hozzá, terjesszék!

Szólj hozzá!

2011.06.01.
10:27

Írta: Kitzinger

Szabad adatok a könyvtárakban

Június 2-án és 3-án rendezik meg San Franciscoban a LOD-LAM Summitot, a nyitott adatbázisok közgyűjteményi használatáról.

LOD-LAM = Linked Open Data in Libraries, Archives and Museums. 

A rendezvényen olyan könyvtári, levéltári és múzeumi szakembereknek szól, akik a gyűjteményi adatbázisok összekapcsolásával, átjárhatóságának biztosításával foglalkoznak, vagy szeretnének foglalkozni. Az esemény szervezői között vannak az Internet Archive, a Yale könyvárának, a londoni Science Museum, az Ausztrál Nemzeti Könyvtár és a Science Commons munkatársai.

Gyakorlatilag mind a Nemzeti Digitális Adattár, mind az Europeana az adatbázisok átjárthatóságára épít. Az Open Archive Initiative elve a metaadatok ingyenességén, a szabad, igénylés nélküli automatikus begyűjthetőségén nyugszik. Az új Magyar Nemzeti Digitális Archívum szintén az adatbázisok átjárhatóságát tűzte ki. Architektúrájának kialakításánál fontos lenne a nemzetközi fejlemények követése.

A LOD-LAM eseményei élőben követhetők weboldalukon és twitter csatornájukon (#LODLAM).  

Szólj hozzá!

Címkék: esemény archívum múzeum könyvtár levéltár oai opendata szabadadat

2011.05.25.
08:12

Írta: Kitzinger

Open Data Challange 2011

Már csak pár nap van hátra az Open Knowledge Foundation pályázatának zárásáig. Az Open Data Challange versenyében összesen 20.000 Euro kerül kiosztásra.

Európában évente egyre több és több adatbázist publikálnak különböző hatóságok, köztestületek, állami vállalatok. Az adatok elérhetősége csak az első lépés. Azokat valakinek fel is kell dolgoznia, meg is kell komponálnia, és végül meg is kell értenie. A szervezők célja, hogy felrázzák a közösségeket, fejlesszék az adat alfabetizmust. A pályázaton várják a közadatok hasznosítására vonatkozó legjobb ötleteket, a legjobb alkalmazásokat (app), a legjobb adatvizualizációkat és végül a legjobb adatbázisokat is. 

A nemzetközi zsűrit Tim Berners-Lee vezeti, és helyett kapott benne a Szabad Adattól Kitzinger Dávid is. Mi tehát nem indulunk, de mindenkit arra bíztatnánk, hogy szálljon versenybe!

Szólj hozzá!

Címkék: esemény okfn opendata szabadadat

2011.05.21.
21:45

Írta: Kitzinger

Open Government Data Hungary 2011 megnyitó

2011. május 19-én az Open Knowledge Foundation kormányzati adatokról tartott workshopot Budapesten. A Szabad Adat Alapítvány hazai partnerként segített a rendezvény megszervezésében. A következő üdvözlő szöveg az esemény megnyitásaként hangzott el.

 

Kedves Vendégeink!

 

Nagy örömömre szolgál, hogy itt üdvözölhetem Önöket. 

 

Magyarország a közszféra adatvagyonának újrahasznosítása terén a későn fejlődők előnyeit élvezi: tanulunk az előttünk járók hibáiból, és nem kötnek a korábbi technológiai választások sem. Akár szerencsésnek is érezhetnénk magunkat emiatt, de nem egészen ez a helyzet. 

 

Magyarország rendszerint nagyon intenzív, rövid periódusokban fejlődik, amit általában a tétlenség hosszabb időszaka követ. Történetünk a 19. századtól ilyen ciklusok története. Nehéz lenne megmondani, hogy a közszolgálati adatok hozzáférése tekintetében éppen melyik szakaszban tartunk. Sok tekintetben nagy a lemaradásunk, de kihasználatlan erőforrások is akadnak jócskán. Az Elektronikus Információszabadság törvény ugyan nem valósítja meg maradéktalanul a PSI dierkíva átültetését, jó irányba indult el. A személyes adatok védelme erős jogszabályi háttérrel és kiváló civil támogatással működik. Ugyan ez lenne a cél a közszféra adatvagyonának hozzáférése területén is. 

 

A mai workshop szervezője, az Open Knowledge Foundation (OKFN), éppen ezen a téren ért el komoly eredményeket Nagy Britanniában és Európában. Munkájuk fókuszában a tömeges adatok megismerhetősége, és összekapcsolása áll. Igyekeznek együttműködést kialakítani kormányzati szereplők, hackerek és civil szervezetek között. Úgy gondolom, hogy nem alakíthatunk ki sikeres szabályozást, sem jó gyakorlatokat a szektorok közötti együttműködés nélkül. Ezért fontos számunkra az OKFN megközelítése és tapasztalata.

 

Amire Magyarországnak igazán szüksége van az a bizalom. Bizalom egymásban, az intézményekben, a jogrendszerben, a társadalmi normák erejében és végül önmagunkban. Köztisztviselőként a legnagyobb nehézséget a bizalom hiánya okozta számomra. Végtelenül nehéz volt elhitetni partnereinkkel, hogy meg tudjuk és meg is akarjuk érteni álláspontjukat. Manapság, mióta nem dolgozom a közszférában, már a köztisztviselőket kell meggyőznöm arról, hogy értem feladataikat, szerepüket és megközelítésüket.

 

A bizalmatlanság és a konstruktív párbeszéd hiánya néhányunkat arra vezetett, hogy az OKFN nyomdokain létrehozzunk egy hazai civil szervezetet. A Szabad Adat alapítvány a közadatokról szóló társadalmi párbeszéd kiszélesítését tűzte ki célul. Hiszünk abban, hogy a kormányzat, a civilek és az üzleti szektor folyamatos párbeszéde során felismerhetők a közös érdekek. A jó szabályozás pedig nemzetgazdasági haszonnal és a társadalmi jólét növekedésével egyaránt jár majd. Az OKFN mai workshopja fontos kezdőlépés. A jövőben egy PSI Meetup című sorozattal szeretnénk  folytatni a ma kezdődő munkát.

 

Kedves Vendégeink!

Köszönöm az OKFN munkatársainak, hogy összehozták ezt a mai kormányzati workshopot. Eremdényes munkát és jó élményeket kívánok mára mindenkinek. Ne feledjék, a kávészünet legalább annyira fontos, mint az előadások!

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: esemény okfn szabadadat ogdh2011

2011.05.18.
23:49

Írta: Kitzinger

Open Government Data Workshop

Workshop az államigazgatási adatok újrahasznosításáról

A londoni Open Knowledge Foundation (http://www.okfn.org) május 19-20-án közszolgálati adatok és adatvagyon hasznosítás témában workshopot szervez Budapesten, a hazai kormányzati, civil és akadémiai szakértők számára. A rendezvény első napja a kormányzati szereplőknek szól, a második napon a civil és kutatói szektor lehetőségei állnak a középpontban.
 

A rendezvény első napján többek között megszólal az OKFN igazgatója, Dr. Rufus Pollock,  a lengyel miniszterelnök tanácsadója, Igor Ostrowski és az Európai Bizottság digitális tartalmakért felelős vezetője, Richard Swetenham.

A budapesti rendezvény célja, hogy a külföldi résztvevők átadják ismereteiket a közadatokkal összefüggő technológiai és igazgatási trendekkel kapcsolatban, másfelől pedig, hogy a  hazai kormányzati törekvések és projektek bekapcsolódjanak az európai szakmai párbeszédbe.

Az OKFN az államigazgatási adatok újrahasznosításával, adatkezelési szabványokkal, újrahasznosítási civil projektek támogatásával foglalkozik. A szervezet az európai színtér meghatározó civil szereplője. Sajátosságuk, hogy hatékonyan közvetítenek az államigazgatási és a civil szektor között. Egyik kezdeményezői és tanácsadói voltak a http://data.gov.uk oldal megvalósításának. Közvetlenül az alapítványhoz fűződik a brit szabályozás megreformálása; kezdeményezésükre jelentette be a brit miniszterelnök a közadatok hozzáférhetőségére vonatkozó új szabályozást. Az esemény első napján reggel 9:30-tól 13:30-ig a kormányzati szereplőké lesz a szó a EU Pontban (Millenáris Park), majd 20-án délután a civil és akadémiai szektor képviselőivel találkoznak a szervezők az OSA Archívumban.

A Szabad Adat Alapítvány (sza) a közszolgálati adatvagyon hasznosítását, újrahasznosítását és megismerhetőségét szeretné elősegíteni, elsősorban a szakmai párbeszéd kiszélesítésével.

A rendezvény szervezője az Open Knowledge Foundation
Partnerek: EVPSI, LAPSI, OSA, Szabad Adat Alapítvány
Médiapartner: EurActiv.hu

 

PROGRAM

Dr. Rufus Pollock (Open Knowledge Foundation, Advisor to the UK Government), Richard Swetenham (European Commission), Igor Ostrowski (Advisor to the Polish Prime Minister), Katalin Gallyas (City of Amsterdam), Esteve Almirall (EU Open Cities Project).


 * 0930: Registration opens
 * 0945: Introduction and welcome - Jonathan Gray and David Kitzinger
 * 1000: Open Data: What, Why and How - Rufus Pollock, Open Knowledge Foundation
 * 1030: Open Data in Europe - Richard Swetenham, Head of Unit, European Commission
 * 1100: Open Data in Poland - Igor Ostrowski, Advisor to the Prime Minister, Chancellery of the Prime Minister, Poland
 * 1130: Challenges and opportunities for open data in Hungary - Hungarian government representative (TBC)
 * 1145: Questions and panel discussion including Hungarian government representatives (moderated by Rufus Pollock)
 * 1230: Coffee break and refreshments
 * 1315: Open Data in Amsterdam - Katalin Gallyas, City of Amsterdam, Netherlands
 * 1330: Esteve Almirall, Project Coordinator, EU Open Cities Project
 * 1345: Discussion about local open data initiatives
 * 1430: Event finishes

 

Szólj hozzá!

Címkék: esemény okfn opendata opengovernment szabadadat

2011.05.17.
23:51

Írta: Kitzinger

Megalakult a Szabad Adat Alapítvány

A Szabad Adat Alapítvány 2011 májusában civil kezdeményezésre  jött létre. Az Alapítvány célja, a közszolgálati adatok széles körű elérhetőségének és újrahasznosításának támogatása, a közadatokról és ezen adatvagyonra épülő alkalmazásokról szóló társadalmi és szakmai párbeszéd élénkítése és kiszélesítése.


A Szabad Adat Alapítványt életre hívó szakemberek és állampolgárok célja, hogy a közszolgálati adatok hozzáférésének kiterjesztésén keresztül hozzájáruljanak a közigazgatás minőségének javításához, a  versenyképesség növeléséhez, a jó minőségű információkon nyugvó egyéni és közösségi választásokhoz. Az információ nem szűkös erőforrás, fogyasztásával másnak nem jut kevesebb. Ezért alapvető társadalompolitikai és gazdaságfejelesztési eszköznek tartjuk, hogy elérhetőek legyenek a közigazgatás számára gyűjtött és feldolgozott adatok.

Hiszünk abban, hogy csak a civil, akadémiai, üzleti és kormányzati szektor párbeszédének javításával alakítható ki a közszolgálati adatvagyon kezelésének előremutató modelljei és jó gyakorlatai. A közigazgatási intézmények jobb minőségű adatokra tesznek szert, az információk elosztásában közreműködnek a civil szervezetek, a piaci szereplők versenyképes szolgáltatásokat nyújtanak ezekből az adatokból, az állampolgárok pedig jó információk alapján választanak szakmát, lakóhelyet, önkormányzati képviselőt, üzleti partnert vagy iskolát.

A Szabad Adat Alapítvány számára, az egyedi adatok megismerhetőségénél fontosabb a jó minőségű, tömeges statisztikai adatok megismerésének, elemezhetőségének és újrahasznosításának lehetősége. A társadalmi viták minőségét nagy mértékben javítja, ha a kapcsolódó adatforrások mindenki számára átlátható és kiszámítható módon elérhetőek, ha az újrahasznosítás módjai és keretei ellenőrizhetőek és egyértelműek.

Alapítványunk tevékenysége arra irányul, hogy alkalmat teremtsen a közszolgálati adatok kezeléséről szóló vitákra. Fórumot teremtsen a kapcsolódó jogi, technológiai, adatfeldolgozási, archiválási kérdések számára. És hogy hidat verjen a kormányzati szektor és a felhasználók között. Segítsen megérteni a kormányzati feladatok jellegét, az adatkezelés problémáit a potenciális felhasználók számára, és közvetítse a felhasználók igényeit, ismereteit az előbbi számára. Ennek első lépéseként a szakmai párbeszédre alkalmat nyújtó rendezvénysorozatot indítunk PSI Meetup néven.

Rendezvényeinkról, állásfoglalásainról a www.szabadadat.hu vagy a szabadadat.blog.hu címen tájékozódhat.

Kapcsolat: info@szabadadat.hu  

Szólj hozzá!

Címkék: sajtóközlemény szabadadat