2011.05.17.
23:51

Írta: Kitzinger

Megalakult a Szabad Adat Alapítvány

A Szabad Adat Alapítvány 2011 májusában civil kezdeményezésre  jött létre. Az Alapítvány célja, a közszolgálati adatok széles körű elérhetőségének és újrahasznosításának támogatása, a közadatokról és ezen adatvagyonra épülő alkalmazásokról szóló társadalmi és szakmai párbeszéd élénkítése és kiszélesítése.


A Szabad Adat Alapítványt életre hívó szakemberek és állampolgárok célja, hogy a közszolgálati adatok hozzáférésének kiterjesztésén keresztül hozzájáruljanak a közigazgatás minőségének javításához, a  versenyképesség növeléséhez, a jó minőségű információkon nyugvó egyéni és közösségi választásokhoz. Az információ nem szűkös erőforrás, fogyasztásával másnak nem jut kevesebb. Ezért alapvető társadalompolitikai és gazdaságfejelesztési eszköznek tartjuk, hogy elérhetőek legyenek a közigazgatás számára gyűjtött és feldolgozott adatok.

Hiszünk abban, hogy csak a civil, akadémiai, üzleti és kormányzati szektor párbeszédének javításával alakítható ki a közszolgálati adatvagyon kezelésének előremutató modelljei és jó gyakorlatai. A közigazgatási intézmények jobb minőségű adatokra tesznek szert, az információk elosztásában közreműködnek a civil szervezetek, a piaci szereplők versenyképes szolgáltatásokat nyújtanak ezekből az adatokból, az állampolgárok pedig jó információk alapján választanak szakmát, lakóhelyet, önkormányzati képviselőt, üzleti partnert vagy iskolát.

A Szabad Adat Alapítvány számára, az egyedi adatok megismerhetőségénél fontosabb a jó minőségű, tömeges statisztikai adatok megismerésének, elemezhetőségének és újrahasznosításának lehetősége. A társadalmi viták minőségét nagy mértékben javítja, ha a kapcsolódó adatforrások mindenki számára átlátható és kiszámítható módon elérhetőek, ha az újrahasznosítás módjai és keretei ellenőrizhetőek és egyértelműek.

Alapítványunk tevékenysége arra irányul, hogy alkalmat teremtsen a közszolgálati adatok kezeléséről szóló vitákra. Fórumot teremtsen a kapcsolódó jogi, technológiai, adatfeldolgozási, archiválási kérdések számára. És hogy hidat verjen a kormányzati szektor és a felhasználók között. Segítsen megérteni a kormányzati feladatok jellegét, az adatkezelés problémáit a potenciális felhasználók számára, és közvetítse a felhasználók igényeit, ismereteit az előbbi számára. Ennek első lépéseként a szakmai párbeszédre alkalmat nyújtó rendezvénysorozatot indítunk PSI Meetup néven.

Rendezvényeinkról, állásfoglalásainról a www.szabadadat.hu vagy a szabadadat.blog.hu címen tájékozódhat.

Kapcsolat: info@szabadadat.hu  

Szólj hozzá!

Címkék: sajtóközlemény szabadadat

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadadat.blog.hu/api/trackback/id/tr412944914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása