2011.11.24.
11:44

Írta: ivacsg

A digitális archívumok hozzáférhetőségének politikai és gyakorlati kérdései

Az Open Society Foundations Információs Programja az OSA Archívummal és a Közép-európai Egyetemmel együttműködésben felvételt hirdet a Budapesten, 2012. július 2-tól 6-ig tartandó egyhetes intenzív nyári kurzusára.

A kurzus kidolgozásának vezérelve az volt, hogy a téma azon szakértőinek nyújtsunk segítséget, akik szeretnének erőteljesebb szerepet játszani a digitális archívumokkal kapcsolatos szakpolitikai kérdések kidolgozásában. A kurzus egyik célja, hogy létrejöjjön egy szakmabeliekből álló, szerteágazó koalíció. Ezért elsősorban levéltárosok, kutatók, jogi és szakpolitikai területeken dolgozók jelentkezését várjuk. A kurzus az intézményekben őrzött archívumi anyagokhoz való hozzáférés, illetve ezek hosszú távú megőrzésének mára összetetté vált kérdéseivel foglalkozik. Megvizsgáljuk az IPR előmozdító/hátráltató szerepét, illetve a digitális anyagok szabályozásának különféle vetületeit: az elsődleges forrásokhoz való hozzáférés az újfajta digitális megosztottság kevés nyertesének a luxusa lesz? Van arra tényszerű bizonyíték, hogy mi egy digitalizált archívumi gyűjtemény piaci értéke? Milyen politikai szándék tudja biztosítani, hogy a kulturális örökség elemei a jövőben hozzáférhetőek legyenek? Milyen stratégia garantálja az archívumok fenntarthatóságát az egységes digitális európai piacon?

A kurzus intenzív oktatási órákból fog állni, és a résztvevőknek előzetesen dolgozatot kell beadniuk, amelyet később prezentálniuk is kell.  

 A kurzuson összesen harminc hely van, amelyeket  pályázás útján lehet elnyerni. A nyári kurzus korlátozott összegű ösztöndíjat is kínál a lakhatás és a tandíj támogatására. A személyes beszélgetés során a jelentkezőknek el kell mondaniuk, munkájuk hogyan kapcsolódik archívumi anyagokhoz, és hogy mely szakpolitikai kérdéseket tartanak a legproblematikusabbnak.

 Jelentkezési határidő: 2012. február 15.

További információért és jelentkezéshez kérjük látogassa meg a CEU Nyári Egyetem honlapját: http://www.summer.ceu.hu/node/350

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadadat.blog.hu/api/trackback/id/tr443408209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ivacsg 2011.11.27. 23:36:34

Éppen most jött ki egy Europeana tanulmány is,ami a kulturális szféra, közadatok és a lehetséges üzleti modellek összefüggéseit fejtegeti. A metaadatok nyilvánossá tétele még mindig probléma, sok archivum, könyvtár, múzeum igyekszik licencekkel védeni katalógusát attól tartve, hogy az aggregátorok, keresők ebbőlpénzt csinálhatnak.

www.scribd.com/doc/73652620/Europeana-White-Paper-2
süti beállítások módosítása